До суду передали перше провадження про російське вторгнення в Україну

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

До суду передали першу справу про повномасштабне військове вторгнення росії в Україну.

Про це повідомила генеральний прокурор Ірина Венедіктова.

Ідеться про командувача 22 армійського корпусу берегових військ чорноморського флоту вмс зс російської федерації дениса ляміна, який керував вторгненням в Україну з тимчасово окупованого Криму.

Слідство здобуло докази, що 23 лютого 2022 року російський генерал в Джанкої, на окупованому півострові Крим, особисто віддав особовому складу підрозділів наказ вторгнутися в Україну. Далі він організовував і контролював ведення бойових дій на території південних областей.

Свій наказ лямін пояснював необхідністю захистити російськомовних мешканців від вигаданих самими ж росіянами «українських націоналістів і фашистів». А ще пообіцяв підлеглим виплатити по три додаткові посадові оклади та по $100 добових, яких вони, за словами Венедіктової, не отримали.

Російського військового обвинувачують у веденні агресивної війни та посяганні на територіальну цілісність України (ч. 2 ст. 437 та ч. 3 ст. 110 Кримінального кодексу).

  • Від початку війни росії проти України слідчі Нацполіції розпочали понад 10 тисяч кримінальних проваджень за фактами воєнних злочинів, скоєних російськими окупантами на території України.