Україна переходить на західні калібри та техніку, але попереду кілька надзвичайно важких тижнів

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Міністр оборони Олексій Резніков розповів про підсумки зустрічі представників оборонних відомств понад 40 країн, яка відбулася на авіабазі Рамштайн у Німеччині.

Він назвав ключові досягнення.

Сторони створили Консультативну групу з питань оборони України, яка діятиме на постійній основі та в рамках якої раз на місяць Україна «звірятиме годинник» із країнами-партнерами. Це дозволить пришвидшити важливі процеси отримання зброї, вдосконалити логістику, забезпечити оптимальну координацію.

«Наприклад, коли ухвалять рішення надати Україні те чи інше озброєння, завдяки координації зброя одного типу надходитиме з різних країн. Умовно, кілька країн нададуть по 3—4 гармати, а сумарно України отримає артилерійський дивізіон», — пояснив міністр оборони.

Ухвалили рішення про перехід на західні калібри та техніку. Зокрема, Україна вже отримує артилерію калібру 155-мм. Це забезпечить повну сумісність української армії з арміями країн НАТО.

Також погодили масштабувати та поширити навчальні програми для українських військових, зокрема на ті зразки озброєнь і техніки, про надання яких Україні поки немає політичних рішень.

Важливо

Також Олексій Резніков наголосив, що попереду — кілька надзвичайно важких тижнів. Зараз росія накопичила сили для масштабного наступу на сході України та посилює наступ, але допомога Україні зростатиме.

«Найближчими днями буде потрібна вся наша стійкість і надзвичайна єдність. Ворог уже усвідомлює свою стратегічну поразку, але все одно намагатиметься завдати нам якнайбільшого болю. На жаль, до перемоги ми ще втрачатимемо наших воїнів. Ще будуть руйнування і болючі жертви. Ми маємо витримати. І ми витримаємо!» — заявив міністр.