РНБО рекомендувала Раді ввести в Україні надзвичайний стан

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Рада національної безпеки і оборони схвалила запровадження в Україні надзвичайного стану (НС) на тлі загрози вторгнення військ Росії.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив на брифінгу, що Верховна Рада затвердить відповідне рішення у найближчу годину.

РНБО просить Раду запровадити надзвичайний стан на всій території країни, крім Луганської і Донецької областей. НС пропонують запровадити на 30 днів із можливістю його продовження рішенням президента.

Усю критичну інфраструктуру буде взято під посилену охорону, у населених пунктах посилять контроль за громадським порядком. Данілов сказав, що в країні можуть запровадити особливий режим вʼїзду та виїзду, а також перевіряти документи і автомобілі. Він підкреслив, що залежно від територій вживатимуться «посилені» або «мʼякі» заходи.

Данілов пообіцяв «адекватний» режим. Він сказав, що «кошмарити» нікого не будуть, а комендантську годину можуть ввести лише у разі посилення агресії Росії.

  • Надзвичайний стан — це тимчасовий правовий режим, який передбачає певні обмеження прав і свобод людей у кризових ситуаціях. НС вводять терміном від 30 до 60 днів із можливістю продовження.