В Обʼєднаних Арабських Еміратах археологи знайшли будівлі, яким 8 500 років — вони найстарші у країні

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Археологи в Обʼєднаних Арабських Еміратах виявили найстаріші з відомих у країні будівлі, вік яких не менше за 8 500 років. Про це у четвер, 17 лютого, повідомив Департамент культури і туризму Абу-Дабі.

Виявлені будівлі розташовані на острові Гага, на захід від столиці, міста Абу-Дабі. Це «прості круглі кімнати» з камʼяними стінами, заввишки — майже метр.

Археологи повідомили, що споруди були, ймовірно, будинками для невеликої спільноти, яка, можливо, жила на острові цілий рік. Відкриття показало існування неолітичних поселень до того, як зʼявилися далекі морські торгові шляхи.

Команда заявила, що нове відкриття припускає, що острови Абу-Дабі були свого роду «родючим узбережжям», а не «посушливим та негостинним», а поселенців вабили на острови місцеві економічні та екологічні умови.

На цьому ж місці виявили сотні артефактів. Зокрема, тонко оброблені камʼяні наконечники стріл для полювання.

Ця знахідка на понад 500 років старша за попередні рекордні відкриття. Попередній рекорд найстаріших відомих будівель в ОАЕ встановили на острові Марава, також біля узбережжя Абу-Дабі.

  • Наприкінці листопада на центральному узбережжі Перу група археологів виявила звʼязану мумію віком щонайменше 800 років.
  • У квітні група польських учених знайшла першу відому на сьогодні мумію вагітної жінки часів давньоєгипетської цивілізації.
  • У Китаї у провінції Хенань археологи знайшли цвинтар із гробницями багатого клану, якому 3 тисячі років. Дослідники також знайшли 18 фундаментів будівель, 24 гробниці, чотири ями для коней та колісниць і кілька неушкоджених реліквій, зокрема нефритові та камʼяні предмети.