Учені вперше знайшли «вагітну» єгипетську мумію

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Учені вперше знайшли «вагітну» єгипетську мумію

Facebook / Ministry of Antiquities وزارة الآثار

Польські вчені виявили єдиний відомий приклад мумії вагітної жінки часів давньоєгипетської цивілізації.

Про це пише BBC.

Відкриття зробили дослідники Варшавського проєкту мумій. У рамках проєкту, розпочатого у 2015 році, фахівці за допомогою різних технологій, вивчають артефакти, які зберігаються в Національному музеї у Варшаві.

Раніше вважалося, що мумією є чоловік, але сканування показало, що це жінка на пізніх термінах вагітності. Експерти проєкту вважають, що останки, найімовірніше, належать жінці з високим статусом у віці від 20 до 30 років, яка померла в I столітті до нашої ери.

За окружністю голови плода вчені визначили, що жінка померла з невідомих причин між 26 і 30-м тижнями вагітності.

У черевній порожнині мумії виявили чотири згортки із забальзамованими органами, але плід не був витягнутий. Незрозуміло, чому його не витягли і не забальзамували окремо, але вчені припустили, що цьому могли сприяти духовні переконання про загробне життя.

Муміфіковані останки передали Варшавському університету в 1826 році. Дарувальник стверджував, що мумія була знайдена у гробницях фараонів у Фівах.

  • У єгипетській столиці Каїрі в суботу, 3 квітня, провели «парад мумій». Тіла 18 фараонів-чоловіків і 4 фараонів-жінок перевезли зі старого Єгипетського музею в новий Національний музей єгипетської цивілізації.
  • У вересні 2020 року в Єгипті археологи виявили 27 саркофагів у стародавньому некрополі Саккара, розташованому за 30 км від Каїру. Деревʼяні саркофаги, прикрашені розписом і покриті ієрогліфами, були знайдені складеними у двох «шахтах». В уряді Єгипту повідомили, що саркофаги ще не відкривали. За оцінками археологів, вік знахідок перевищує 2,5 тисячі років.