МЗС України висловило рішучий протест через блокування Росією акваторій Чорного й Азовського морів

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест Російській Федерації через блокування судноплавства в Чорному й Азовському морях та Керченській протоці. Таке рішення Росія ухвалила під приводом проведення військово-морських навчань.

Про це інформує пресслужба МЗС.

«Безпрецедентна за охопленням площа проведення маневрів практично унеможливлює судноплавство в обох морях», — наголосили у міністерстві.

За даними МЗС, ідеться про суттєве і необґрунтоване ускладнення міжнародного судноплавства, передусім торговельного, що може викликати складні економічні та соціальні наслідки, насамперед для портів України.

«Подібні агресивні дії Російської Федерації як частина її гібридної війни проти України є неприпустимими. Вони демонструють неприкриту зневагу до норм і принципів міжнародного права, зокрема Статуту ООН, резолюцій Генеральної Асамблеї ООН та Конвенції ООН з морського права», — резюмували у відомстві і додали, що спільно з партнерами нададуть гідну відповідь таким діям.

  • Напередодні також з’явилися новини про те, що із Середземного моря до Чорного йдуть шість військових кораблів Росії. Усі шість кораблів входять до складу Балтійського і Північного флотів і є великими десантними кораблями. Це «Корольов» (130), «Калінінград» (102), «Мінськ» (127), «Петр Моргунов» (117), «Георгій Побєдоносєц» (016) і «Олєнєгорський горняк» (012). Вони мають взяти участь у військових навчаннях.
  • Крім того, Росія перекидала з Балтійського та Каспійського морів до Азову патрульні катери проєкту «Раптор». Їх перевозили сушею.
  • Ще у грудні 2021 року секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов казав, що з погляду можливого вторгнення для України Азов є «важким місцем». Берегова лінія Азовського моря має для Росії значну цінність, з огляду на те, що її захоплення дасть контроль над портовими містами Маріуполь і Бердянськ, а також створить сухопутний коридор до окупованого Криму. Однак Данілов запевнив, що протидіяти російському флоту будуть за допомогою ракетних комплексів «Нептун».