BlackSeaNews: Росія через «навчання» перекриє значні частини акваторій Чорного й Азовського морів, що заблокує українські порти

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Росія через власні ракетні та артилерійські стрільби перекриє значні частини акваторій Чорного та Азовського морів. Уперше після анексії Криму росіяни не залишать можливості проходу торгових суден.

Про це у своєму Facebook повідомив головний редактор видання BlackSeaNews Андрій Клименко.

«Ось так виглядають заявлені РФ перекриття районів Чорного й Азовського морів для ракетних і артилерійських навчань — починаючи з 21:00 (UTC) 13/02/2022 до 21:00 (UTC) 19/02/2022. Ніяких коридорів для проходу торгових суден не передбачено. Такого за останні 8 років не було», — пояснив він.

В Азовському морі Росія перекриває акваторію від узбережжя окупованого Криму до узбережжя Краснодарського краю, а в Чорному — від Криму аж до територіального моря материкової України (19,3 км від берегів).

  • Напередодні також з’явилися новини про те, що із Середземного моря до Чорного йдуть шість військових кораблів Росії. Усі шість кораблів входять до складу Балтійського і Північного флотів і є великими десантними кораблями. Це «Корольов» (130), «Калінінград» (102), «Мінськ» (127), «Петр Моргунов» (117), «Георгій Побєдоносєц» (016) і «Олєнєгорський горняк» (012). Вони мають взяти участь у військових навчаннях.
  • Крім того, Росія перекидала з Балтійського та Каспійського морів до Азову патрульні катери проєкту «Раптор». Їх перевозили сушею.
  • Ще у грудні 2021 року секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов казав, що з погляду можливого вторгнення для України Азов є «важким місцем». Берегова лінія Азовського моря має для Росії значну цінність, з огляду на те, що її захоплення дасть контроль над портовими містами Маріуполь і Бердянськ, а також створить сухопутний коридор до окупованого Криму. Однак Данілов запевнив, що протидіяти російському флоту будуть за допомогою ракетних комплексів «Нептун».