Уперше за понад 20 років Росія повністю відмовилася від участі у Мюнхенській конференції з безпеки

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Офіційні представники Росії не братимуть участі у Мюнхенській конференції з безпеки, яка відбудеться 18—20 лютого.

Про це заявила речниця Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова.

На її переконання, останнім часом конференція втратила інклюзивність та обʼєктивність, ставши трансатлантичним форумом. Відтак Росія «втратила інтерес до цього заходу».

Водночас «Комерсант» пише, що причиною відмови Кремля відправляти офіційну делегацію до Мюнхену став шестиденний карантин для тих, хто щеплений не схваленими в Євросоюзі вакцинами.

Крім того, Росію дратує критика Заходу, які не схвалюють зовнішню політику Москви.

Президент Росії Володимир Путін також відмовився від участі у Мюнхенській безпековій конференції. Він не погодився ані особисто приїхати, ані підключитися до конференції онлайн.

  • Цьогоріч безпекова конференція пройде 18—20 лютого в готелі Bayerischer Hof. Вона має обʼєднати орієнтовно 35 голів держав та урядів, а також близько 100 міністрів. Глава конференції Вольфганг Ішингер зазначив, що серед запрошених — канцлер ФРН Олаф Шольц, віцепрезидент США Камала Гарріс, президент України Володимир Зеленський, генсек НАТО Єнс Столтенберг та президент Комісії ЄС Урсула фон дер Ляєн. Крім того, буде глава Держдепартаменту США Ентоні Блінкен та 30 конгресменів.