У січні інфляція прискорилася до 1,3% порівняно з груднем минулого року

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Зростання споживчих цін в Україні у січні 2022 року прискорилося до 1,3% порівняно з груднем минулого року (0,6%). Водночас інфляція на споживчому ринку, порівняно з січнем 2021 року, становила 10%.

Про це повідомляє Державна служба статистики.

Ціни на продукти харчування та безалкогольні напої за перший місяць 2022 року зросли на 2,5% порівняно з груднем. Найбільше подорожчали овочі — на 20,5%. На 1% — 3,9% зросли ціни на яйця, фрукти, хліб, молоко та молочні продукти, мʼясо та м’ясопродукти, рис, сало, масло.

Водночас за місяць на 0,5% подешевшала соняшникова олія, але порівняно з минулорічним січнем вона подорожчала на 34%.

Одяг і взуття у січні подешевшали, а тарифи на каналізацію у січні виросли на 14,9%, на водопостачання — на 12%.

Що прогнозують у Нацбанку?

На думку НБУ, інфляція продовжить поступово знижуватися впродовж усього 2022-го. Цьому сприятимуть цьогорічні врожаї та корекція світових цін. Навесні цього року, після завершення опалювального сезону також очікується зниження цін на газ у Європі. Це має сприяти й зниженню собівартості виробництва товарів і послуг в Україні.

Нацбанк вважає, що для зниження вразливості економіки України надзвичайно важливо продовжувати структурні реформи, передбачені програмою МВФ, і зберігати партнерські відносини з нашими офіційними кредиторами.