На Евересті за 25 років розтанув найвищий льодовик — це у 80 разів швидше, ніж він формувався

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

На найвищій горі світу Еверест через зміну клімату розтанув її найвищий льодовик Хумбу. Лід, який формувався на льодовику близько двох тисяч років, розтанув приблизно за 25 років — у 80 разів швидше, ніж наростав.

Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в науковому журналі Nature Portfolio Journal Climate and Atmospheric Science.

Група вчених та альпіністів відвідала льодовик у 2019 році та зібрала зразки завдовжки 10 метрів. Вони також встановили дві найвищі у світі автоматичні метеостанції для збору даних. Дослідники заявили, результати підтвердили, що зміна клімату з вини людини не лише досягла найвищих точок на Землі, а й порушила критичний баланс, який забезпечують засніжені поверхні.

Дослідження показало, що тільки-но льодовик оголився, він втратив близько 55 метрів за чверть століття. Він перетворився зі снігового покриву на переважно лід, і ця зміна могла розпочатися ще у 1950-х роках. Але втрати льоду були найінтенсивнішими з кінця 1990-х років. Це перетворення на кригу означає, що льодовик більше не може віддзеркалювати сонячне випромінювання, що прискорює його танення.

Wikimedia

Моделювання показує, що через екстремальний вплив сонячної радіації танення або випаровування в цьому регіоні може прискоритися у понад 20 разів, щойно сніговий покрив перетвориться на лід. Падіння рівня відносної вологості та сильні вітри також є факторами, які пришвидшили танення.

Отримані дані є попередженням про те, що швидке танення льодовиків у деяких з найвищих точок Землі може призвести до погіршення кліматичних наслідків, включаючи частіші сходи лавин та висихання джерел води, що вплине на життя близько 1,6 мільярда людей у ​​гірських хребтах.

На додачу до цього, нинішня швидкість танення також зробить складнішими експедиції на Еверест, оскільки сніговий та крижаний покрив у найближчі десятиліття будуть витончуватися.

  • Всесвітня метеорологічна організація (ВМО) офіційно визнала новий температурний рекорд Арктики. 20 червня 2020 року в російському місті Верхоянськ (Якутія) зафіксували +38 °C. Така температура більше підходить для Середземноморʼя, аніж для Арктики.