Росія відмовилась публікувати дані клінічних випробувань вакцини «Супутник». Це «комерційна таємниця»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Міністерство охорони здоровʼя Росії відмовилось публікувати дані клінічних випробувань своєї вакцини «Супутник V» і пояснило це «комерційною таємницею».

Про це повідомляє «КоммерсантЪ».

До Міністерства охорони здоровʼя із запитом про дані випробувань «Супутник V» звернувся депутат Держдуми Олексій Курінний (Комуністична партія). МОЗ йому відмовив, пояснивши, що ці результати «є конфіденційними та містять інформацію, що становить комерційну таємницю». Також у відомстві заявили, що не можуть публікувати ці дані «із комерційною метою» без згоди виробника протягом шести років з дати державної реєстрації.

Після цього Курінний звернувся до Генпрокуратури РФ зі скаргою — він вважає незаконним те, що Міністерство охорони здоровʼя приховує «суспільно значущу інформацію, повʼязану зі здоровʼям і життям громадян». Крім цього, депутат незадоволений тим, що не публікують поточну статистику, повʼязану з ефективністю та безпекою вакцини.

На сайті препарату пишуть, що ефективність вакцини становить 97,6% — за результатами аналізу даних про захворюваність на коронавірус серед росіян, які щеплені двома дозами в період з 5 грудня 2020 року до 31 березня 2021 року.

  • Вакциною «Супутник V» роблять щеплення не тільки в Росії, але й на окупованих територіях українського Донбасу. Цим же препаратом вакцинувався президент Росії Володимир Путін. Загалом у РФ зареєстрували чотири вакцини власного виробництва: «Супутник V», «ЕпіВакКорона», «КовіВак» і «Супутник Лайт». Іншими препаратами там щеплення не роблять.