Законопроєкт про перехідний період на Донбасі відкликали, щоб внести рекомендації Венеціанської комісії

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Кабінет міністрів України відкликав внесений раніше до Верховної Ради законопроєкт про перехідний період на Донбасі, щоб доопрацювати його, а не тому, що це була вимога Москви.

Про це голова Офісу президента Андрій Єрмак заявив в ефірі «Свободи слова» на телеканалі ICTV.

«Хотів би спочатку розвіяти деякі фейки, які сьогодні почали зʼявлятися, на жаль, і в українських ЗМІ. По-перше, нібито Україна була змушена прийняти якусь вимогу про відкликання законопроєкту щодо основ державної політики перехідного періоду. Не знаю, хто як, а я можу сказати, що ця влада приймає вимоги тільки українського народу. А основна вимога сьогодні українського суспільства — це зробити все, щоб запобігти ескалаці, над чим ми працюємо 24/7. Я хочу сказати офіційно, що жодних попередніх умов щодо проведення зустрічі в «нормандському форматі» не було», — сказав Єрмак.

Водночас віцепрем’єр з питань реінтеграції Ірина Верещук відкликання законопроєкту пояснила необхідністю внести до його тексту рекомендації Венеціанської комісії. Вона переконана, що ці зміни неможливо внести в парламент між читаннями.

  • Законопроєкт про перехідний період на Донбасі та в Криму розробило Мінреінтеграції. У липні його відправили на оцінку Венеціанській комісії, а в серпні зареєстрували у Верховній Раді (№ 5844).
  • ВК рекомендувала привести у відповідність з міжнародним правом положення законопроєкту, уточнити низку положень, щоб вони не були розмитими, а деякі — чітко сформулювати.