У Великій Британії почнуть тестувати чотириденний робочий тиждень

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У Великій Британії з червня запустять тестовий проєкт із чотириденним робочим тижнем. У ньому візьмуть участь близько 30 компаній.

Про це пише Bloomberg.

Це проєкт триватиме пів року. Протягом цього часу компанії дозволять співробітникам працювати 32 години на тиждень і це не відобразиться на зарплаті та інших бонусах.

Деякі компанії пропонуватимуть і інший варіант — розподілити 32 робочі години на 5 робочих днів.

За словами керівника проєкту Джо Райла, перехід на 32-годинний робочий тиждень підвищує продуктивність працівників та сприяє покращенню їхнього добробуту.

Відповідними програмами у багатьох країнах світу керує організація 4 Day Week Global. Зокрема, вона запускає їх у США, Великій Британії, Канаді, Ірландії, Австралії та Новій Зеландії.

  • Результати двох великих досліджень, які проходили в Ісландії з 2015 по 2019 рік, показали ефективність чотириденного робочого тижня. У чотирирічному дослідженні брали участь 3 тисячі ісландців (1% всієї робочої сили країни). Їх перевели на 36-годинний робочий тиждень без зниження зарплати. Працювали вони за стандартним графіком (з 09:00 до 17:00), а дехто і в нічні зміни. У дослідженнях в основному брали участь держслужбовці з різних сфер — від учителів до лікарів.
  • Результати показали, що люди стали щасливішими і більш продуктивно працювали або продуктивність просто не знижувалася. Крім цього, стресу і вигоряння стало менше, а самі службовці та менеджери відзначили налагодження балансу роботи і відпочинку.