У ВООЗ вважають, що знайдений на Кіпрі штам «Дельтакрон» — це просто забруднений зразок

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У Всесвітній організації охорони здоров’я закликають не використовувати назву нового штаму «Дельтакрон». Там вважають, що знайдений на Кіпрі нібито новий штам — це просто забруднений зразок.

Про це у своєму Twitter написала голова експертної групи з протидії COVID-19 при Всесвітній організації охорони здоровʼя (ВООЗ) Марія ван Керкхове.

«Дещо пізно, але: будь ласка, давайте не вживати назви на кшталт «Дельтакрон», «Флюрона» або «Флюрон». Ці слова означають комбінацію вірусів / варіантів, а це не так. «Дельтакрон», ймовірно, є наслідком забрудненням [зразка] під час секвенування», — підкреслила вона.

Такої ж думки дотримуються і низка інших закордонних експертів. Однак кіпрський дослідник Леонідос Кострикіс запевняє, що це не забруднений зразок. Він зазначає, що зараження «Дельтакроном» у госпіталізованих з коронавірусом вище, аніж серед негоспіталізованих пацієнтів. Окрім цього, зразки штаму були опрацьовані в різних країнах. Зокрема, його дослідження підтвердили в Ізраїлі.

  • На Кіпрі група учених кафедри біологічних наук Кіпрського університету виявила новий варіант коронавірусу, що є гібридом «Дельти» та «Омікрону». Новий варіант має генетичну основу як у «Дельти», але низка його мутацій такі ж, як в «Омікрону». Науковці дали новому штаму назву «Дельтакрон».