В Іспанії борсук викопав у печері понад 200 монет пізньої Римської імперії

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

В Іспанії борсук привів археологів до скарбу з понад 200 римських монет, які століттями були заховані в печері. Про це повідомляє CNN.

Тварина залізла у тріщину в печері Ла-Куеста в регіоні Астурія та викопала монети, які пізніше виявив місцевий житель Роберто Гарсія. Чоловік викликав археологів, зокрема директора з питань розкопок Альфонсо Фанджула, який вважає, що борсук шукав їжу чи рив собі нору.

«Коли ми прибули, ми виявили яму, що веде до борсучої нори, і землю навколо неї, повну монет», — сказав Фанджул CNN, додавши, що борсук викопав понад 90 монет.

Потім команда провела археологічні розкопки, під час яких виявили ще 209 монет, датованих 200—400 роками нашої ери. Це відповідає пізньоримському періоду, коли на Піренейський півострів прибули свеви. Фанджул вважає, що монети заховали біженці, які ховалися в цьому районі.

Монети зараз очищають і незабаром виставлять в Археологічному музеї Астурії. На місці, де їх знайшли, планують проводити подальші розкопки, аби краще зрозуміти падіння Римської імперії та піднесення середньовічних королівств на півночі Іспанії.

  • Наприкінці листопада на центральному узбережжі Перу група археологів виявила звʼязану мумію віком щонайменше 800 років.
  • У квітні група польських учених знайшла першу відому на сьогодні мумію вагітної жінки часів давньоєгипетської цивілізації.
  • У Китаї у провінції Хенань археологи знайшли цвинтар із гробницями багатого клану, якому 3 тисячі років. Дослідники також знайшли 18 фундаментів будівель, 24 гробниці, чотири ями для коней та колісниць і кілька неушкоджених реліквій, зокрема нефритові та камʼяні предмети.