Перенесена застуда може збільшити захист від коронавірусу — дослідження

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Природний імунітет від звичайної застуди може забезпечити певний захист від коронавірусу, оскільки в організмі збільшується кількість Т-клітин.

Про це ідеться у дослідженні, опублікованому в науковому журналі Nature Communications, пише ВВС.

Вчені Імперського коледжу Лондону в 2020 році розпочали дослідження, у якому взяли участь 52 родини. Науковці намагалися дослідити зв’язок між імунітетом та перебігом хвороби.

Вони дійшли висновку, що Т-клітини, які формуються під час звичайної застуди, стають частиною імунітету і проти коронавірусу. Коли застуда минає, деякі Т-клітини залишаються в організмі як «банк памʼяті», щоб дати відсіч новому вірусу.

Однак науковці визнають, що Т-клітини націлені на внутрішні білки вірусу, які не зазнають сильних змін, а коронавірус, як відомо, мутує доволі швидко, тому медики рекомендують вакцинуватися, аби уберегти себе від хвороби.

  • 6 січня в Україні дозволили бустерну вакцинацію для всіх людей від 18 років. Бустером бажано щепитись в період від 6 до 9 місяців після отримання другого щеплення. Вакцинуватимуть препаратами Moderna або Pfizer, незалежно від того, якою вакциною була щеплена людина. Після введення бустерної дози можна буде отримати новий COVID-сертифікат, який діятиме 270 діб від дати щеплення. Згенерувати його можна буде в «Дії» орієнтовно наприкінці січня 2022 року. А до цього буде чинним сертифікат про попередню повну вакцинацію.
  • У 2022 році в Україну мають доставити майже 42 мільйони доз вакцини — цього має вистачити для ревакцинації двома дозами 70% дорослого населення країни.