Глава МОЗ Віктор Ляшко: Україна вводить бустерну дозу вакцини для людей від 60 років

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Україна дозволила бустерну дозу вакцини проти коронавірусу для людей віком від 60 років — незалежно від того, яким препаратом вони щепилися. Літні люди зможуть отримати бустерну дозу щонайменше через шість місяців після другої.

Про це 4 січня повідомив міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко, який підписав відповідний наказ.

Бустер треба отримати в період від 6 до 9 місяців після другого щеплення. Перевагу надаватимуть м-РНК-вакцинам — Moderna або Pfizer, незалежно від того, якою вакциною щепили людину до цього. Наприклад, якщо перші два щеплення було зроблено вакциною CoronaVac, то бустерну дозу рекомендовано вводити вакциною Pfizer. За відсутності м-РНК-вакцин бустерну дозу можна зробити іншим препаратом.

Пізніше МОЗ відкрив онлайн-запис на бустерну дозу для пенсіонерів: треба перейти за посиланням, обрати зручний пункт для щеплення, забронювати день, час і записатися.

На засіданні 5 січня уряд також розгляне питання впровадження бустерної дози для усіх інших категорій.

Міністерство охорони здоровʼя також пояснило, що COVID-сертифікат для щеплених бустерною дозою від коронавірусної хвороби зʼявиться наприкінці січня. «Доти усі, хто вакцинувався бустером, зможуть користуватися зеленим сертифікатом про повну вакцинацію», — заявили у МОЗ.

Щоб отримати новий цифровий документ, достатньо надіслати запит на порталі чи у застосунку «Дія» не раніше останніх чисел січня вже після самого щеплення. «Порядок генерації сертифікату нічим не відрізнятиметься від того, як створюються COVID-сертифікати на підставі одужання чи вакцинації. Єдиною відмінністю є термін дії нового документу — він буде чинним 270 днів», — пояснили у відомстві.

Крім COVID-сертифікату, українці, які отримали бустер, зможуть отримати Міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Його можна отримати за місцем щеплення, чи у сімейного лікаря. Цей документ, як і COVID-сертифікат, буде чинним 270 днів.