Гендиректор ВООЗ: У 2021 році від коронавірусу померло майже вдвічі більше людей, аніж у 2020-му

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У світі у 2021 році від коронавірусу померло майже удвічі більше людей, аніж у 2020-му, коли почалась пандемія.

Про це генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоровʼя Тедрос Адханом Гебреєсус розповів на брифінгу 29 грудня.

Якщо у 2020 році від коронавірусу померли 1,8 мільйона людей, то у 2021 році — 3,5 мільйона, «хоча фактична кількість набагато вища». За словами глави ВООЗ, штами «Дельта» й «Омікрон» — це подвійні загрози, які збільшують кількість випадків захворювання до рекордних цифр, що знову призводить до різкого збільшення кількості госпіталізацій та смертей.

Що стосується вакцинації, то 92 держави — члени ВООЗ зі 194 не досягли цільового показника в 40% (Україна його досягла). Це відбувається переважно у країнах із низьким рівнем доходів. Якщо вони отримують вакцини, то майже впритул до завершення терміну їхньої придатності. Крім того, вакцини вони отримують часто без ключових компонентів, таких як шприци. Нагадаємо, що вакцинація ще не розпочалася у трьох країнах: Бурунді, Еритреї та Північній Кореї.

Глава ВООЗ заявив, що хоче, аби до початку липня 2022 року в усіх країнах повністю вакцинували 70% населення. ВООЗ пообіцяла наступного року працювати із державами-членами над підвищенням готовності сфер охорони здоровʼя до таких викликів.