ЦВК попросила Донецьку та Луганську ОДА пояснити, чи можна провести місцеві вибори у прифронтових районах навесні 2022 року

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Центральна виборча комісія звернулася до Донецької та Луганської обласних державних адміністрацій – обласних військово-цивільних адміністрацій за висновками про можливість провести 27 березня 2022 року перші місцеві вибори в прифронтових районах цих областей.

Про це повідомляє пресслужба ЦВК.

В комісії пояснили, що на окремих територіях цих областей існує загроза безпеці виборців та інших учасників виборчого процесу, а також належній організації та проведенню виборів.

«Тож у такій ситуації рішення про можливість чи неможливість проведення виборів Комісія може ухвалити на підставі відповідних висновків обласних військово-цивільних адміністрацій, як це було напередодні місцевих виборів у жовтні 2020 року та березні 2021 року», — йдеться у повідомленні.

У ЦВК пояснили, що згідно з Виборчим кодексом, ці вибори можуть проводитись двічі на рік — в останню неділю березня та останню неділю жовтня та мають бути призначені не пізніше ніж за 70 днів до дня виборів. Якщо військово-цивільні адміністрації дозволять вибори в останню неділю березня 2022 року, комісія повинна ухвалити рішення про їх призначення не пізніше 16 січня 2022 року.

«Тому ЦВК очікує відповідні висновки від Донецької та Луганської ОДА-ВЦА не пізніше 13 січня 2022 року», — наголосили у ЦВК.

  • У серпні Центральна виборча комісія заявила про неможливість проведення місцевих виборів на прифронтових територіях Донбасу через безпекову ситуацію.
  • 8 серпня 2020 року ЦВК визначила перелік територіальних громад Донецької та Луганської областей, на території яких неможливо провести місцеві вибори.
  • У травні 2021 року Шостий апеляційний адміністративний суд скасував постанову ЦВК про неможливість проведення місцевих виборів на Донбасі.