ЦВК: Провести місцеві вибори на прифронтових територіях Донбасу неможливо

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Центральна виборча комісія заявила про неможливість проведення місцевих виборів на прифронтових територіях Донбасу через безпекову ситуацію.

Про це повідомляє пресслужба ЦВК.

17 серпня ЦВК звернулася до Донецької та Луганської обласних військово-цивільних адміністрацій за висновками щодо можливості проведення 31 жовтня 2021 року перших місцевих виборів в окремих територіальних громадах цих регіонів.

У відповідь від Донецької та Луганської ВЦА надійшли листи з чіткими та однозначними висновками, у яких йдеться, що провести перші місцеві вибори на окремих територіях Донецької та Луганської областей неможливо.

В листах повідомляється про те, що «попри досягнення домовленостей щодо безумовного дотримання режиму всеосяжного та повного припинення вогню, на цей час фіксуються обстріли незаконними збройними формуваннями фактичної по всій лінії розмежування та провокації, що не може гарантувати 100-відсоткову безпеку для мешканців під час проведення виборів».

Крім цього, моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала важке озброєння, розміщене з порушенням ліній відведення. Також за інформацією ВЦА «з початку року і до цього часу фіксуються прицільні обстріли населених пунктів по всій лінії розмежування. Противник активно застосовує дистанційне мінування, підпали сухостою поблизу позицій ЗСУ та населених пунктів».

До переліку громад, де неможливо провести вибори, входять 10 сільських, селищних і міських територіальних громад Бахмутського, Волноваського, Маріупольського і Покровського районів Донецької області, а також 8 — Сєвєродонецького і Щастинського районів Луганської області.

  • 8 серпня 2020 року ЦВК визначила перелік територіальних громад Донецької та Луганської областей, на території яких неможливо провести місцеві вибори.
  • У травні 2021 року Шостий апеляційний адміністративний суд скасував постанову ЦВК про неможливість проведення місцевих виборів на Донбасі.