«Нафтогаз» звинуватив «Газпром» у зловживаннях на європейському ринку. До Єврокомісії направлено скаргу

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

НАК «Нафтогаз України» звернулася зі скаргою до Європейської комісії на зловживання російським «Газпромом» домінантним становищем на європейському ринку газу.

Як повідомляє пресслужба «Нафтогазу», Генеральному директорату з конкуренції подано клопотання про вжиття негайних заходів щодо нормалізації ситуації.

«Газпром» звинувачують у різкому скороченні поставок газу на ринки Європи, попри високий попит, а також обмеження можливостей інших компаній постачати додаткові обсяги газу до Європи, конкуруючи з «Газпромом». Голова правління «Нафтогазу» Юрій Вітренко заявив, що саме це спричинило рекордне зростання цін на газ у Європі.

Вітренко впевнений, що Росія таким чином штучно створює дефіцит газу, вчиняючи тиск на ЄС для якнайшвидшого запуску газопроводу «Північний потік — 2».

«Дії «Газпрому» є антиконкурентними та спричинили значні негативні наслідки для всіх європейських споживачів. «Нафтогаз» як один з найбільших покупців газу в Європі також несе збитки через ці зловживання. Тому ми просимо Європейську комісію належно відреагувати на порушення», — зазначив Вітренко.

Єврокомісію просять зобовʼязати «Газпром» виставити на торги значні обсяги газу для його постачання на українсько-російському кордоні або на кордоні ЄС із Україною, щоб клієнти могли купувати газ для бронювання потужностей. Також у «Нафтогазі» заявили, що «Газпром» має надавати технічні можливості своєї газотранспортної системи приватним російським видобувним компаніям, зокрема, для транзиту газу з країн Центральної Азії.