Bloomberg: Китай використав Huawei для атаки на австралійську мережу телекомунікацій у 2012 році

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Китайські шпигуни, ймовірно з розвідки, атакували австралійську мережу телекомунікацій у 2012 році за допомогою компанії Huawei.

Про це пише Bloomberg із посиланням на десятки джерел із служби безпеки США.

У 2012 році співробітники австралійської розвідки повідомили своїм американським колегам, що вони виявили «витончене» вторгнення в телекомунікаційні системи країни. За їхніми словами, все почалося з оновлення програмного забезпечення від Huawei, в яке було завантажено шкідливий код. Після оновлення ПЗ записувало все, що відбувалося в системі і надсилало дані до Китаю. По суті Китай використовував обладнання Huawei як канал для шпигунства.

За словами джерел, через кілька днів після оновлення шкідливий код самознищився, видаливши значну частину слідів проникнення у систему. Зрештою спецслужби Австралії визначили, що за зламом стояли китайські шпигуни.

Ймовірно, вони проникли до лав технічних фахівців Huawei, які допомагали обслуговувати обладнання та завантажували оновлення у телекомунікаційні системи.

Bloomberg пише, що вище керівництво Huawei могло і не знати про атаку, оскільки китайські спецслужби могли потай вербувати співробітників.

Реакція Huawei

У самій Huawei матеріал Bloomberg назвали «спотворенням інформації», який не підтверджений жодними фактами та заснований лише на словах політиків і колишніх чиновників. У компанії заявили, що у матеріалі описаний складний тип загрози, але незрозуміло, чому Bloomberg не захотів залучити до обговорення експертів у галузі кібербезпеки.

У Huawei запевнили, що їхнє обладнання і ПЗ не містить шкідливих програм, а оператори телекомунікаційних мереж ретельно перевіряють усе ПЗ перед оновленням. Також у Huawei заявили, що інженери технічного обслуговування не можуть отримати доступ до вихідного коду програмного забезпечення.

  • США тривалий час попереджають світ про те, що Huawei та китайська ZTE несуть загрози національній безпеці країн, оскільки тісно співпрацюють із китайськими спецслужбами. Раніше зазначені компанії потрапили під обмеження з боку США та Євросоюзу.