Верховний суд ЄС визнав, що одностатеві батьки та їхні діти — це сімʼя

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Верховний суд Європейського Союзу ухвалив, що одностатеві батьки та їхні діти мають бути визнані сімʼєю в усіх державах-членах блоку. Це рішення остаточне і не підлягає оскарженню.

Про це повідомляє Euronews.

Суд ухвалив рішення у вівторок, 14 грудня. Він визнав: якщо одна країна визнає спорідненість батьків з дитиною, то кожна держава-член має зробити те саме, щоб гарантувати право дитини на вільне пересування.

Справу передали до суду після того, як влада Болгарії відмовила у видачі свідоцтва про народження дочки одностатевій парі на тій підставі, що у дитини не може бути двох матерів. Болгарка Каліна Іванова та британка Джейн Джонс — мами дівчинки Сари, яка народилася в Іспанії у 2019 році. Але жодна з них не має іспанського походження, а це означає, що громадянство цієї країни дитина не отримає, а відповідно до Закону про британське громадянство 1981 року Джонс не може передати британське громадянство своїй дочці, оскільки та народилася в Гібралтарі. На цій підставі Іванова попросила болгарське громадянство для своєї дитини, але прохання відхилили, тому що в Болгарії одностатеві шлюби та партнерства юридично не визнані.

Унаслідок цього дитина могла опинитися без громадянства, не могла залишити країну проживання (Іспанію), у неї також не було особистих документів, що обмежувало її доступ до освіти та сфери охорони здоровʼя. Зрештою суд ЄС ухвалив, що дитині має бути виданий болгарський паспорт.