ЗМІ: Глава Apple підписав із китайською владою «таємну угоду» на $275 мільярдів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Глава компанії Apple Тім Кук у 2016 році уклав таємну угоду з владою Китаю на $275 млрд, на яку компанія пішла через тиск китайської влади.

Про це пише The Information із посиланням на внутрішні документи компанії.

Повідомляється, що угоду уклали під час низки візитів Тіма Кука до Китаю у 2016 році. Згідно з документами, Кук особисто зустрічався з китайськими чиновниками в Китаї через загрози заборонити такі сервіси, як Apple Pay, iCloud і App Store.

За даними видання, «меморандум про взаєморозуміння» між Apple і китайською владою затверджував, що компанія погоджується на низку поступок в обмін на відкликання претензій з боку регуляторних органів.

Так, у травні 2016 року Кук оголосив, що Apple інвестує $1 мільярд у китайський сервіс таксі Didi. Згодом, після переговорів було підписано пʼятирічну угоду на $275 мільярдів, яка передбачала скасування деяких нормативних актів щодо компанії.

У рамках угоди Apple зобовʼязалася:

  • допомогти китайським виробникам розробляти «найпередовіші виробничі технології»;
  • «підтримувати навчання висококваліфікованих китайських талантів»;
  • використовувати більше компонентів від китайських постачальників;
  • укладати угоди з китайськими розробниками програмного забезпечення;
  • співпрацювати з дослідниками в китайських університетах;
  • безпосередньо інвестувати в китайські технологічні компанії;
  • надавати Китаю допомогу з низкою урядових проєктів.

Також повідомляється, що угода може бути автоматично продовжена до травня 2022 року, якщо у жодної зі сторін не виникне заперечень. На думку The Information, ця угода стала однією з причин успіху Apple на китайському ринку, який є другим за обсягом після американського. Нещодавно iPhone уперше за шість років став найпродаванішим смартфоном у Китаї.

  • Раніше Apple за запитом офіційних осіб заблокувала в Китаї одну з найпопулярніших у світі програм з Кораном.
  • У травні газета The New York Times писала, що Apple блокує програми в Китаї, якщо китайський уряд вважає їх забороненими. Наприклад, якщо в додатках порушують такі теми, як площа Тяньаньмень, китайський духовний рух Фалуньгун, Далай-лама та незалежність Тибету та Тайваню.