Перемовини з Росією та термомодернізація. Володимир Зеленський виступив у Раді зі щорічним посланням

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Президент України Володимир Зеленський 1 грудня виступив у Верховній Раді зі щорічним посланням. Він перерахував досягнення, розповів, що Україна зробила вперше й анонсував низку програм і змін. Виступ закінчився врученням державних нагород науковцям, медикам, лікарям, волонтерам, спортсменам і вчителям.

Так, за словами Зеленського, в Україні:

  • у 2021 році, уперше за період незалежності, розмір економіки досягне $190 мільярдів;
  • уперше з 2013 року знизять державний борг до рівня нижче ніж 50% ВВП;
  • золотовалютні резерви зросли і зараз становлять $30 мільярдів — це найбільший показник з 2013 року;
  • уперше ставка кредитів для малого і середнього бізнесу опустилась нижче ніж 10% і в середньому становить 9,7%.

До 10 грудня президент має подати до парламенту законопроєкт про Економічний паспорт українця. За його словами, діти будуть отримувати виплати від держави за використання українських надр. Гроші можна буде витратити на навчання у країні чи купити тут житло. Зеленський також анонсував програму «Українська мрія»: кожен українець, який чесно платить податки, зможе отримати кредит у гривні зі ставкою у 5% на квартиру, електромобіль, здобуття освіти чи зміну професії.

Глава держави пообіцяв, що у 2022 році країна повністю закриє черги на квартири для всіх ветеранів війни на сході України, а після цього розпочнуть аналогічний процес для військовослужбовців.

Що стосується війни, то президент наголосив, що її неможливо буде припинити без прямих перемовин із Росією: «Ми повинні сказати правду. Ми не зможемо зупинити війну без прямих перемовин з Росією, і наразі це визнали всі, усі зовнішні партнери. А деякі внутрішні це не визнають. Ми повинні говорити, знаючи, що у нас сильна потужна армія, і не боятися зараз говорити один одному правду».

Також Зеленський заявив, що внесе законопроєкт про подвійне громадянство для діаспори. Тобто отримати його зможуть українці, які проживають за кордоном.

Президент пообіцяв нові мости та мостові переходи (810 штук), нові електрички (80), нові поїзди «Інтерсіті+» (10), новий флот для національної авіакомпанії UNA (20 літаків до 2025 року), ще більше нових доріг (15 тисяч кілометрів за два роки), нові зарплати лікарям — щонайменше 20 тисяч гривень з нового року. Також Зеленський анонсував початок у 2022 році програми термомодернізації: почнуть утеплювати багатоповерхівки, школи, садочки та лікарні.