«Схеми»: Розвідникам, які готували «вагнерівську» спецоперацію, анулювали закордонні паспорти. А міграційна служба про це не знала

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Журналісти-розслідувачі програми «Схеми» заявили, що органи влади в період підготовки спецоперації із затримання бойовиків «ПВК Вагнера» (яка зрештою зірвалась) визнали недійсними закордонні паспорти п’ятьох колишніх працівників управління розвідки, які готували спецоперацію.

Розслідування оприлюднили ввечері 25 листопада.

Анулювали паспорти:

  • Юрія Семенюка;
  • Романа Червінського;
  • Ігоря Дзери;
  • Василя Бурби, тодішнього очільника розвідки Міністерства оборони, а також його паспорт на імʼя Василя Месхі;
  • ще одного розвідника, який попросив не називати його ім’я.

Усі вони брали безпосередню участь у спецоперації. Підставою для ануляції паспортів став лист від 19 лютого від Міграційної служби до Прикордонної. У листі йдеться про те, що паспорти розвідників нібито оформлені з порушенням законодавства, тому їх треба анулювати.

Однак у відповідь на журналістський запит Міграційна служба заявила, що не готувала і не надсилала прикордонникам жодного листа з такими реквізитами та таким змістом. У Державній міграційній службі навіть немає інформації про те, що паспорти п’ятьох експрацівників розвідки були оформлені з порушеннями.

Водночас Державна служба спеціального звʼязку, яка займається спеціальною кореспонденцією, заявила, що лист із такими реквізитами з Міграційної до Прикордонної служби не надсилався. У відповідь на запит журналістів у Державній прикордонній службі наполягають, що такий лист надійшов до служби 25 лютого.

Журналісти запитали у прикордонників, чи могли вони отримати підроблений лист. Там відповіли, що на момент отримання документ мав всі належні реквізити, а застережень щодо ознак підробки не було. Пізніше у відповідь на запит вони підтвердили, що провели перевірку — паспорти цих розвідників зараз є дійсними.