SMM-ник видання «Букви» повідомив про погрози з боку власника Терентьєва і опублікував історії про заробіток видання

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Колишній працівник редакції «Букв» і керівник SMM-відділу Владислав Волков, який і зробив допис на сторінці видання про те, що більшість команди вирішила залишити проєкт, повідомив «Бабелю» про погрози.

За його словами, після його посту у соцмережах про звільнення частини редакції через тиск, власник видання Петро Терентьєв йому погрожував. Волков у відповідь заявив, що опублікує скриншоти із внутрішнім листуванням редакції, однак погрози, за його словами, тільки посилились. Врешті, увечері 24 листопада Волков зробив у Facebook пост про те, «чим насправді заробляють на хліб власники видання [Катерина Рошук та Петро Терентьєв] та як влаштована робота в редакції». Він назвав це історіями з життя редакції. Якщо коротко:

  1. У «Букв» є мережа ботів і фан-сторінок із антипрезидентською риторикою. Замовлення на накрутку лайків та коментарів були як від маловідомих людей, так і треба було дискредитувати Володимира Зеленського.
  2. «Букви» були причетні до інформаційного переслідування депутата Вʼячеслава Соболєва (у грудні 2019 року стався замах на вбивство Соболєва, однак тоді від кулі снайпера загинув його трирічний син).
  3. Редакція видання робила пости у Telegram-каналі бізнесмена Павла Фукса, а SMM-никам ставили завдання накручувати перегляди та підписників.
  4. «Букви» два місяці вели передвиборчу програму у соціальних мережах нардепа Іллі Киви — влітку 2016 року проходили довибори до Верховної Ради по 183 виборчому округу (Херсон), одним із кандидатів був Ілля Кива.
  5. У період парламентської кампанії 2019 року працівники видання писали на стінах та асфальті «[Олександр] Дубінський — не г_й» (він змагався за округ з Ігорем Кононенком, соратником Петра Порошенка). Власники видання Рошук та Терентьєв зустрічались із Кононенком, а SMM-ник Волков кілька разів отримував зарплати на всю команду зі спортклубу «5 елемент» (належить Порошенку).
  6. У грудні 2017 року Петро Терентьєв на замовлення Ігоря Кононенка доручив колишньому співробітнику «Букв» організувати розклейку запрошення з пропозицією відвідати Міхеіла Саакашвілі на лобове скло київських машин.
  7. Нове видання «Великий Київ» — це фактично «Букви». Журналісти роблять цей проєкт під заступника голови КМДА Володимира Прокопіва, а фінансується нове видання місцевим осередком партії Порошенка «Європейська солідарність».
  8. Власник Петро Терентьєв був інформатором працівників прокуратури під час розслідування так званого Tinder-скандалу.
  9. Видання змінювало політичний вектор (наприклад, проти геїв, а потім проти гомофобії), аби залучити гранти західних фондів та посольств.

Як докази Волков опублікував скриншоти із листуванням. За його словами, Терентьєв видалив акаунт Telegram та «мігрував» в Slack — його акаунт підписаний як Deleted.

Крім цього, увечері 24 листопада видання «Букви» заявило про тиск з боку влади — через відео політтехнолога Володимира Петрова, у якому він заявляє, що проєкт «Букви» буде закритий. Видання розцінило це відео як спробу рейдерського захоплення з боку нинішньої влади. Пояснення видання чому: бо у Петрова є телеканал «Закон ТБ», його головредом став Сергій Іванов, якого радник голови Офісу президента Михайло Подоляк відносив до «пулу блогерів Офісу президента».

  • 23 листопада частина редакції видання «Букви» заявила, що йде з проєкту через «токсичну атмосферу в редакції», «булінгу з боку керівництва» та тиску на редакцію, ймовірно, в інтересах політиків. Виходячи із заяви, багато хто працював понаднормово без належної оплати праці та без відпусток, а співробітників принижували та звільняли без попередження. Невдовзі раптово знизилися зарплати.
  • «Букви» — це інформаційне суспільно-політичне та економічне інтернет-видання, засноване у березні 2015 року. Співзасновники видання — медіаменеджери Петро Терентьєв та Катерина Рошук.