Угорщина більше не буде закуповувати вакцини з Росії та Китаю

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

В Угорщині вирішили відмовитися від подальшої закупівлі вакцин із Росії та Китаю. Там зазначили, що наразі в країні вистачає препаратів для всіх охочих.

Про це пише Euractiv.

Угорщина ухвалила рішення не брати участь у подальших раундах закупівлі вакцин у Європейському Союзі.

«Уряд ухвалив мудре та відповідальне рішення не брати участь у другому раунді закупівель вакцин у ЄС», — зазначив керівник адміністрації прем’єра Угорщини Гергей Гуйяш.

За його словами, в країні наразі є 10 мільйонів доз вакцин, яких вистачить навіть для третьої дози усім охочим.

Водночас міністр закордонних справ Петер Сійярто повідомив, що наступне замовлення у Росії та Китаю на закупівлю 5 мільйонів доз вакцин буде відкликано.

«Зараз ми не ведемо переговорів ні зі «Супутником», ні з Sinopharm про нові поставки до Угорщини. Наступна партія вакцин напевно не включатиме вакцини зі Сходу. Постачальники «Супутник» та Sinopharm виконали раніше підписані нами контракти», — сказав Сійярто.

  • Російську вакцину Угорщина зареєструвала 21 січня, попри застереження ЄС. Окрім неї, препарат схвалили регуляторні органи в Аргентині, Болівії, Сербії, Алжирі, Палестині, Венесуелі, Парагваї, Білорусі, Вірменії та Туркменістані.
  • У лютому російський препарат був остаточно схвалений угорським профільним закладом охорони здоровʼя, після чого почалося його застосування. Загалом країна дозволила використовувати чотири вакцини: Pfizer, Moderna, AstraZeneca та «Супутник V».
  • Словаччина припинила використання російської вакцини від коронавірусу «Супутник V» . Останнє щеплення цим препаратом зробили у вівторок, 31 серпня — шестеро людей отримали другу дозу.