Комітет Верховної Ради підтримав законопроєкти про посилення відповідальності за порушення ПДР

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Комітет з питань правоохоронної діяльності підтримав чотири законопроєкти про посилення відповідальності водіїв за перевищення швидкості і рекомендував Верховній Раді включити їх до порядку денного.

Відповідне рішення комітет ухвалив під час засідання 22 листопада. За проголосували 17 членів комітету.

Зазначимо, йдеться про проєкти законів №№ 6240, 6240-1, 6240-2, 6278, якими пропонується посилити відповідальність за порушення правил дорожнього руху (ПДР):

  • якщо це спричинило смерть людини, — від 5 до 8 років в’язниці (зараз від 3 до 8 років);
  • якщо загинули декілька людей — від 8 до 12 років (зараз від 5 до 10 років позбавлення волі) та заборони керувати авто довічно;
  • якщо водій-порушник перебував за кермом під впливом ліків, наркотиків чи алкоголю і загинула людина — від 8 до 12 років в’язниці (зараз від 5 до 10 років);
  • якщо водій був у стані сп’яніння і через нього загинули декілька людей — від 12 до 15 років в’язниці (зараз від 7 до 12 років) із позбавленням права керувати авто довічно.

Також пропонується додати покарання за перевищення обмежень швидкості руху в містах і селах, якщо в результаті ДТП людина отримала тілесне ушкодження середньої (обмеження або позбавлення волі до 5 років із позбавленням права керування авто до 3 років) чи важкої тяжкості або загинула (від 8 до 12 років в’язниці з позбавленням права керувати авто від 5 до 7 років).

Якщо ж водій, який перевищив швидкість у межах населеного пункту, перебував за кермом напідпитку і постраждала людина, то пропонується позбавляти порушника волі до семи років і на такий же термін забирати водійські права.

Якщо ушкодження постраждалого тяжкі або людина загинула, то передбачене покарання у вигляді від 8 до 15 років в’язниці з позбавленням права керувати авто від 8 до 10 років.

Альтернативним законопроєктом № 6240-2 пропонується збільшити термін позбавлення права керувати авто за порушення ПДР до 20 років.

Водночас законопроєктом № 6278 пропонується додати довічне позбавлення права керувати авто за порушення ПДР.