Топтенісистка Пен Шуай зникла після заяви про зґвалтування одним з очільників компартії Китаю. ООН вимагає розслідувати справу

Автор:
Софія Телішевська
Дата:
Топтенісистка Пен Шуай зникла після заяви про зґвалтування одним з очільників компартії Китаю. ООН вимагає розслідувати справу

Marianne Bevis / Flickr

Організація Об’єднаних Націй закликала Китай повідомити, де перебуває тенісистка Пенг Шуай. Спортсменка загадково зникла після того, як публічно звинуватила у зґвалтуванні одного з очільників Комуністичної партії.

Про це повідомляє The Guardian.

«Важливо отримати правдиву інформацію про її місце перебування і стан здоров’я. Ми наполягаємо на проведенні прозорого розслідування заяв тенісистки про сексуальне насильство», — заявила Ліз Троессел, прессекретар комісара ООН з прав людини.

Коли та чому зникла тенісистка

На початку листопада Шуай у своєму акаунті у китайській соціальній мережі Weibo розповіла, що її примушували до сексу з Чжаном Гаолі, який обіймав посаду премʼєр-міністра Китаю в 2013—2018 роках. Однак спортсменка швидко видалила пост, і відтоді про неї нічого не чути. Після цього WTA закликала провести розслідування.

17 листопада китайський державний телеканал CGTN опублікував листа, якого начебто написала Шуай у відповідь на заклик до слідства від Жіночої тенісної асоціації. У ньому йдеться про наступне: «Що стосується останніх новин, які опублікували на сайті WTA, то їхній зміст я не підтверджувала, вони були опубліковані без моєї згоди. Твердження про сексуальне насильство не відповідають дійсності. Я не зникла, я у безпеці. Я просто відпочивала вдома, зі мною все гаразд. Якщо WTA опублікує ще якісь новини про мене, будь ласка, узгодьте їх зі мною».

  • Пен Шуай — китайська тенісистка, яка відома витривалістю на корті. Вона грає двома руками з обох боків, використовуючи дуже плоскі удари. Шуай — переможниця 25 турнірів WTA (у двох із них в одиночному розряді) і колишня перша ракетка світу у парному рейтингу.