На Закарпатті вперше в Україні запроваджують анонімну вакцинацію. Для кого ця послуга

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

У Закарпатській області вперше в Україні запроваджують анонімну вакцинацію для людей, які отримали фальшивий сертифікат про щеплення, але потім змінили своє рішення і зараз хочуть зробити вакцинацію.

Річ у тім, що ці люди з релігійних чи сімейних причин не хочуть розголошувати інформацію про вакцинацію, тому для них запустили анонімний кабінет щеплень у медичному центрі в Ужгороді, пише Zaxid.net.

Наразі в області фіксують найнижчий рівень вакцинації населення і водночас високий показник купівлі фіктивних довідок про вакцинацію — правоохоронці вже виявили чотири тисячі фальшивок.

Кабінет анонімної вакцинації працюватиме в Ужгороді цілодобово на вулиці Східній, 4/1 (медичний центр Prevention Hospital).

«Анонімно зробити щеплення може будь-хто з мешканців Закарпаття, який з певних причин не хоче, щоби його дані про вакцинацію вносили до системи. Так само ми надаємо можливість усім, хто придбав фальшивий сертифікат про вакцинацію або має діючий сертифікат, але фактично не отримав щеплення, прийти і зробити вакцинацію анонімно. Це можна буде зробити під будь-яким псевдонімом, який людина вкаже при візиті до медичного центру», — сказав лікар-інфекціоніст Віктор Петров.

Для анонімного щеплення доступні всі вакцини, а пацієнти підписуватимуть згоду на щеплення перед процедурою, щоб потім мати хоч якісь дані для проведення другого щеплення.

Медики в цьому центрі не запитуватимуть причин відмови від «публічної» вакцинації.

«Ми хочемо дати шанс цим людям врятувати своє життя та здоровʼя, а також життя та здоровʼя своїх близьких і захистити себе. Навіть якщо раніше вони наробили помилок», — зазначив лікар.

  • Наразі в Україні спостерігається щоденне збільшення кількості летальних випадків і нових хворих. Дедалі більше дітей інфікуються ковідом і переносять хворобу з ускладненнями. Міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко пояснює, що така статистика є «відгомоном» запізнілої вакцинації, тому ця тенденція зберігатиметься упродовж 2—3 тижнів. Запровадження «червоних» зон у 17 регіонах країни пришвидшило темпи вакцинації, тож очікується, що взимку ми побачимо результат цього, оскільки значний відсоток людей буде убережений від складного перебігу хвороби.
  • В Україну нещодавно доставили 4,3 мільйона доз вакцини від компаній Moderna та Pfizer, також у нас є препарати CoronaVac і AstraZeneca — усі вони безпечні та пройшли сертифікацію ВООЗ.