Через нестачу мікрочипів Tesla почала продавати електромобілі без USB-портів. Покупці не знали про це

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Американська автомобільна компанія Tesla почала продавати електромобілі без портів USB, оскільки у світі назріла криза нестачі мікрочипів.

Покупці електромобілів Tesla Model 3 та Model Y поскаржилися, що на центральній консолі та поряд із задніми сидіннями немає портів USB-C, хоча отвори для них є. Клієнти зазначають, що в електромобілі також не працює бездротова зарядка.

Водночас американський сайт Electrek повідомляє, що такі проблеми почали виникати з 11 листопада, але багато покупців не знали, що електромобіль їм доставлять без USB-портів.

Клієнти повідомили, що необхідні деталі Tesla має отримати у грудні. Їм пообіцяли, що після цього їм призначать зустріч і встановлять USB-C. Проте компанія відповіла не всім постраждалим покупцям, і письмових гарантій ніхто не отримав.

Деяким клієнтам представники Tesla пояснили, що відсутність портів повʼязана з нестачею мікрочипів. Про проблеми з поставками Ілон Макс повідомляв ще у квітні, назвавши їх найскладнішими в історії виробництва. Через це у червні Tesla відмовилася від найдорожчого седана Model S Plaid Plus.

  • Американська компанія Apple скоротила виробництво планшетів iPad на 50%, щоб у достатній кількості випустити нові смартфони iPhone 13. Це викликано глобальною кризою у постачанні мікрочипів. У звіті за четвертий квартал Apple вказувала, що недоотримала $6 млрд через дефіцит чипів.
  • Дефіцит мікрочипів у світі викликали торговельна війна між США та Китаєм та пандемія коронавірусу, через яку зупинилася робота заводів. У 2021 році додалися ще й природні катаклізми в регіонах, де розташовані заводи, які виробляють мікросхеми. Перебої з постачанням почалися у виробників ноутбуків, смартфонів, побутової техніки. Сильно постраждала й автомобільна промисловість. За найоптимістичнішими прогнозами, криза закінчиться не раніше ніж до 2023 року.