ДБР заявило, що «протокол» допиту нардепа Гео Лероса — фейк. Він нібито розповідав історію виникнення жесту «середній палець»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Вранці 13 листопада українські видання опублікували нібито протокол допиту позафракційного народного депутата Гео Лероса у справі про середній палець президенту. Однак Державне бюро розслідувань, яке веде цю справу, заявляє, що опублікований протокол є фейковим.

«Сьогодні [13 листопада] у низці засобів масової інформації опубліковано нібито протокол допиту народного депутата України, який є фігурантом кримінального провадження, що розслідує ДБР. Повідомляємо, що ця інформація є фейком оскільки у матеріалах кримінального провадження документ, який зображений на фото, відсутній», — заявили у Державному бюро розслідувань.

Протокол допиту 13 листопада опублікували видання «Цензор.Нет» та «Страна.Ua». Відповідно до нього, Лерос на допиті нібито розповідав історію виникнення жесту «середній палець» (битва між французами та англійцями при Азенкурі).

«Якщо б президент Зеленський не грав пісюном на роялі, а вчив історію у своєму криворізькому університеті, він би знав цю унікальну історичну подію. Тому цей жест, про який саме йдеться в підозрі, означав, що я не боюся і готовий битися виключно у політичному полі», — написано у «протоколі».

Цензор.НЕТ

Сам же Лерос пізніше у коментарі «Українській правді» заявив наступне: «Текст протоколу, наскільки памʼятаю, дуже схожий, навіть слово в слово. Оскільки я не маю протоколу на руках, не можу порівняти».

  • 4 листопада 2021 року Гео Лерос під час засідання Верховної Ради з трибуни показав середній палець, імовірно, президенту Володимиру Зеленському. Фракція «Слуга народу» попросила регламентний комітет Ради дати оцінку і винести рішення щодо поведінки Лероса. Комітет рекомендував відсторонити його на 5 засідань.
  • Через цей інцидент 11 листопада Державне бюро розслідувань повідомило Леросу про підозру у хуліганстві.