Латвія заборонила невакцинованим депутатам голосувати та брати участь в обговореннях. Зарплату їм не платитимуть

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Парламент Латвії 12 листопада проголосував за те, щоб заборонити депутатам, які відмовляються від вакцинації, голосувати та брати участь в обговореннях (зокрема і дистанційних).

Про це повідомляє Reuters та Delfi.

Депутатам також не будуть платити зарплату і компенсації. Як тільки вони предʼявлять сертифікат — зможуть знову засідати, а також отримувати зарплату і компенсації. Єдина причина, яка виправдовує відсутність у депутата Сейму сертифіката про вакцинацію — висновок лікарів про те, що щеплення потрібно відкласти.

Зараз щонайменше 9 депутатів відмовляються вакцинуватись. Обмеження набуде чинності у понеділок, 15 листопада. Цю ініціативу підтримали 62 зі 100 законодавців.

У Латвії, де проживає 1,9 мільйона людей, з початку пандемії зареєстровано 236 765 випадків інфікування та 3 646 випадків смерті від коронавірусу. Reuters зазначає, що у Латвії один із найнижчих показників вакцинації в Європейському Союзі (57,2% населення завершили вакцинацію).

В Україні 2 листопада Рада заборонила відвідувати парламент без сертифіката про вакцинацію або негативного тесту.

  • У Латвії з 21 жовтня до 15 листопада ввели локдаун через поширення коронавірусу і низький рівень вакцинації. Влада країни визнала, що кампанія з вакцинації майже провалилася. Премʼєр і голова Міністерства охорони здоровʼя попросили вибачення у всіх вакцинованих громадян за те, що вони будуть змушені жити місяць в обмеженні.