В Україні за 2021 рік провели більше трансплантацій органів, аніж за весь час незалежності

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

За 2021 рік в лікарнях України медики провели 234 трансплантації, це більше, ніж за весь час незалежності країни. Також цього року вже виконано 204 трансплантації кісткового мозку.

Про це заявив міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко, нагадавши, що 10 листопада уряд втричі збільшив тариф на трансплантацію серця та легень .

За кожну трансплантацію серця Міністерство охорони здоров’я сплачуватиме закладам, які виконують такі операції — понад 2 мільйони гривень та за трансплантацію легень — понад 2,6 мільйона гривень.

«Ми ініціювали оновлення тарифів відповідно до практичного досвіду виконання таких операцій. Нові тарифи дозволять покрити всі можливі витрати і дадуть можливість медичним закладам розвивати цей складний напрямок. Наші лікарі у цьому році провели 22 трансплантації серця та першу в історії України трансплантацію легень від посмертного донора», — зазначив Ляшко.

Загалом такі операції виконувались у 23 центрах трансплантації, які розташовані у різних регіонах України. Усі операції з трансплантації органів є безоплатними для пацієнта та повністю оплачуються за кошти державного бюджету.

У проєкті бюджету на 2022 рік передбачено 789 мільйонів грн на проведення трансплантацій в Україні, що на 288 млн більше, ніж цього року.

  • Раніше трансплантація серця чи комплексу «серце-легені» оплачувалась медичним закладам за тарифом 614 тисяч гривень. Уряд розділив послугу на дві окремі та підвищив тариф для кожної з них.
  • Операції з трансплантації органів в Україні стали можливими з квітня 2019 року, відколи набув чинності відповідний закон. Він, зокрема, регулює пересадку органів від померлої людини. Крім того, у додатку «Дія» з’явиться розділ, де можна буде залишити заяву про згоду стати донором після смерті.