«5 канал» та «Прямий» перейшли у власність новоствореного холдингу «Вільні медіа». Що про нього відомо?

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Телеканали «5 канал» та «Прямий», які належали пʼятому президенту Петру Порошенку, перейшли у власність новоствореного медіахолдингу «Вільні медіа».

Про це йдеться в заяві на сайті «5 каналу».

Власниками холдингу, згідно із заявою, є «медійники, журналісти, громадські діячі та опозиційні депутати, які були журналістами». Вони створили його, «усвідомлюючи небезпеку, що створює закон про олігархів для подальшого фінансування та діяльності незалежних ЗМІ та опозиційних демократичних сил».

Додаткові 10% акцій холдингу відведено під участь усього трудового колективу медіа. «Підкреслюємо, що таким чином трудові колективи є найбільшим акціонером», — додали у заві.

Крім того, канал зазначив, що відповідно до вимог антикорупційного законодавства, народні депутати відразу ж передали свої акції в управління телеканалам. Підкреслюється, що канали було придбано «за ринковою ціною».

«Значна сума угоди відображає суттєвий внесок, який родина Порошенків та повʼязані з нею компанії зробили на створення, підтримку та розвиток вільної демократичної преси. Угода передбачає розстрочку з виплати покупної ціни, розрахунки буде проведено відповідно до умов укладеної угоди», — повідомляється у заяві.

Медіахолдинг «Вільні медіа» найближчим часом укладе з каналами угоду про невтручання в редакційну політику.

Що відомо про «Вільні медіа»?

Згідно з даними з Реєстру юридичних осіб, холдинг був зареєстрований 5 листопада. Його статутний капітал складає 10 тисяч гривень. Серед засновників вказані нардепи від «Європейської солідарності» Ірина Геращенко, Володимир Арʼєв, Ірина Фриз та Вікторія Сюмар, прессекретар Порошенка Святослав Цеголко та телеведучі «5 каналу» Яна Конотоп, Лариса Губіна, журналістка «Прямого» Світлана Глуховська. Жоден із засновників не володіє часткою акцій понад 25%.

  • 23 вересня парламент ухвалив закон про олігархів. На його підставі складуть реєстр таких осіб. До нього вноситимуть людей, які впливають на українське суспільство й економіку та відповідають щонайменше трьом з чотирьох критеріїв. Олігарх бере участь у політичному житті, може впливати на ЗМІ, є бенефіціаром компанії-монополіста, його активи перевищують 2,27 мільярда гривень.
  • Олігархам відтепер не можна брати участь у приватизації великих обʼєктів, фінансувати виборчі кампанії, політичні партії, політичну агітацію і демонстрації з політичними вимогами та треба подавати електронні декларації на сайті Нацагентства із запобігання корупції.