ДБР передало ще одну справу проти Тупицького до суду — за незаконні виплати співробітникам КСУ

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Державне бюро розслідувань передало до суду ще одну кримінальну справу проти відстороненого голови КСУ Олександра Тупицького.

Про це пише пресслужба ДБР.

Після того як у 2020 році президент Володимир Зеленський видав указ про відсторонення Тупицького з посади голови КСУ, той продовжив керувати судом.

«Для цього колишній голова суду дав керівнику Бухгалтерської служби КСУ — головному бухгалтеру незаконну вказівку щодо використання його особистого ключа з кваліфікованим електронним підписом для несанкціонованого втручання в роботу автоматизованої системи «Клієнт казначейства — Казначейство» з метою підписання бухгалтерських документів в електронній формі від його імені, також він передав їй захищений носій із власним електронним підписом», — йдеться у повідомленні.

Таким чином головна бухгалтерка КСУ із використанням електронного підпису Тупицького у грудні-лютому підписала 207 документів про різні виплати співробітникам Конституційного суду.

Дії Тупицького кваліфіковані за ст. 27 (підбурення та пособництво), а головної бухгалтерки КСУ за ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу автоматизованої системи за попередньою змовою групою осіб, що призвело до підробки інформації, спотворення процесу її обробки та порушення встановленого порядку маршрутизації) КК України. Їм загрожує до шести років позбавлення волі.

  • 27 березня 2021 року Зеленський скасував указ Януковича про призначення Тупицького суддею Конституційного суду. Зеленський мотивував своє рішення тим, що «окремі судді Конституційного суду України, призначені Віктором Януковичем, продовжуючи виконувати свої повноваження, створюють загрозу державній незалежності та національній безпеці України».
  • Перед цим, 29 грудня 2020 року Зеленський своїм указом відсторонив Тупицького на два місяці, а 28 лютого — ще на місяць. У КСУ назвали указ президента юридично нікчемним, а Тупицький його оскаржив.
  • 14 липня Касаційний адміністративний суд у складі Верховного суду визнав незаконним і скасував указ президента про скасування указу про призначення Тупицького суддею КСУ.