Засновник WikiLeaks Ассанж та його наречена подали до суду на голову британського Мінʼюсту. Їм не дають одружитися

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж та його наречена Стелла Морріс подали судовий позов проти міністра юстиції Великої Британії Домініка Рааба та начальниці вʼязниці суворого режиму «Белмарш», в якій міститься Ассанж.

Як пише Daily Mail, позов поданий через те, що Ассанжу і Морріс з травня цього року не дають одружитися.

Пара, яка заручена пʼять років та має двох дітей, просила дозволу на одруження у вʼязниці. Спочатку прохання від нареченої Ассанжа надійшло тюремному капелану, але той відмовив. У жовтні Ассанж відправив офіційний запит до офісу тюремної адміністрації, а незабаром із запитом до офісу начальниці вʼязниці Дженні Луїс звернулися адвокати пари. Запити були проігноровані.

Ассанж і Морріс звинуватили міністра та Луїс у зловживанні владою та порушенні прав людини.

У відповідь адміністрація вʼязниці заявила, що запит на весілля слід направляти до прокуратури, але захист пари виступив проти. За словами адвокатів, звернення до прокуратури не обовʼязкове, оскільки проти Ассанжа в країні не висунуто жодних звинувачень.

Морріс заявляє про політичне втручання у цей процес.

«Джуліану потрібні речі, за які можна триматися, бо повсякденне життя у «Белмарші» — це боротьба, і його майбутнє дуже невизначене. Немає жодних причин для політичного втручання у те, що є основним правом людини», — заявила вона.

  • Джуліан Ассанж — австралійський інтернет-журналіст і телеведучий. Заснований ним сайт WikiLeaks оприлюднив безліч надсекретних матеріалів про шпигунські скандали, корупцію у вищих ешелонах влади, воєнні злочини та дипломатичні таємниці кількох держав.
  • 11 квітня 2019 року британська поліція затримала Ассанжа в посольстві Еквадору в Лондоні, де він прожив сім років. Скотленд-Ярд заявив, що Ассанжа заарештовано на запит США, які вимагають його екстрадиції. У США Ассанжа звинувачують у шпигунстві. Там йому може загрожувати до 175 років увʼязнення.