Ассанжа затримали в посольстві Еквадору в Лондоні. До цього готувалися ще з минулого року — тепер засновника WikiLeaks можуть екстрадувати до США

Автор:
Тома Балаєва
Дата:
Ассанжа затримали в посольстві Еквадору в Лондоні. До цього готувалися ще з минулого року — тепер засновника WikiLeaks можуть екстрадувати до США

Luke MacGregor / Bloomberg via Getty Images

Влада Еквадору позбавила засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа притулку у своєму посольстві в Британії, де він жив сім років. Скотланд-Ярд заявив, що Ассанж заарештований за запитом США, і суд розгляне запит про екстрадицію. В Америці Ассанжа звинувачують у шпигунстві, Міністерство юстиції стверджує, що йому загрожує до пʼяти років вʼязниці.

Вдень 11 квітня британська поліція затримала засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа в посольстві Еквадору в Лондоні, де він прожив сім років. Через кілька годин після затримання в Скотленд-Ярді заявили, що Ассанжа заарештували за запитом США. Агентство Ruptly, що належить російському Russia Today, опублікувало відео затримання — на ньому видно, як сивого, бородатого Ассанжа працівники поліції виносять з посольства. Британський суд розгляне прохання США про екстрадицію.

Після затримання президент Еквадору Ленін Морено випустив відеозвернення. Він сказав, що Ассанж своїми діями не раз порушував міжнародні угоди і режим перебування в посольстві, і що Еквадор отримав від Великої Британії гарантії — Ассанжа не екстрадують у країни, де йому можуть загрожувати тортури або смертна кара.

У 2018 році Ассанж отримав громадянство Еквадору. Оскільки він уже прожив у країні пʼять років, Ассанж подався на громадянство, і його прохання задовільнили. Після затримання міністр закордонних справ Еквадору заявив, що громадянство Ассанжа «тимчасово призупинили». Перше громадянство Ассанжа — австралійське.

У 2010 році у Швеції Ассанжа звинуватили у зґвалтуваннях і сексуальних домаганнях. Шведська поліція заявила, що Ассанж зайнявся незахищеним сексом зі шведкою без її згоди. Того ж року журналіста заарештували, коли він сам прийшов до поліцейського відділку, і майже відразу звільнили під заставу — Ассанж поїхав до Британії, де перебував під підпискою про невиїзд. У 2012 році йому надали політичний притулок в Еквадорі. У травні 2017 року розслідування у Швеції було припинено. Генеральний прокурор Швеції Інгрід Ізгрен після арешту Ассанжа заявила: «Це теж новина для нас, тому ми не змогли сформулювати позицію. Ми також не знаємо, чому він перебуває під арештом. Ми стежимо за розвитком подій». За шведським законодавством, розслідування справи про зґвалтування може бути відновлено до закінчення строку давності — до серпня 2020 року.

У США Ассанжа звинувачують у шпигунстві та домагалися його екстрадиції кілька років. У 2006 році він заснував WikiLeaks — міжнародну організацію, яка оприлюднює секретну інформацію з анонімних джерел або витоків. На сайті були опубліковані тисячі секретних документів про війну в Афганістані та Іраку. Серед них — про випадки розстрілу мирних жителів. Після цього в США порушили кримінальну справу стосовно Ассанжа. Після президентських виборів 2016 року його звинуватили в публікації документів зі зламаних серверів Демократичної партії США. Міністерство юстиції США заявило, що Ассанж звинувачується за статтею «Змова з метою компʼютерного злому», йому загрожує до пʼяти років вʼязниці.

Про те, що Еквадор може видати Ассанжа британській владі, говорили ще в липні минулого року. Про це писало видання The Intercept із посиланням на свої джерела, близькі до уряду Еквадору. Про таку готовність говорила і Маргарита Симоньян, головний редактор каналу Russia Today, в ефірі якого часто виступав Ассанж. До цього Ассанжу відключили усі засоби звʼязку. Як пояснював тоді російський журналіст і політичний оглядач Костянтин Еггерт, переховувати Ассанжа Еквадору стало невигідно. Після публікації листування зі зламаного сервера Національного комітету Демократичної партії США під час передвиборчої кампанії 2016 року зіпсувалися взаємини Еквадору та США, стверджував Еггерт. А заяви Ассанжа про підтримку каталонських сепаратистів у 2017 році вдарили по відносинах з Іспанією, з якою в Еквадору традиційно тісні звʼязки.