Колишній вʼязень бойовиків Станіслав Асєєв отримав премію Free Media Awards 2020 у Гамбурзі

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Український журналіст та автор книги-збірки «В ізоляції», колишній бранець бойовиків «ДНР» Станіслав Асєєв отримав премію незалежної журналістики у Східній Європі Free Media Awards 2020, вручення якої відбулося у Гамбурзі (Німеччина).

Про це Асєєв повідомив у своєму Facebook.

Минулого року вручення перенесли через пандемію, тому лауреати 2020 та 2021 років отримували нагороди 1 листопада. Серед лауреатів були й українські журналісти програми розслідувань «Схеми» — проєкту «Радіо Свобода» і телеканалу «UA:Перший».

«Особливо приємно, що зміг подарувати членам журі збірку «В ізоляції» — за яку і було нагороджено — німецькою», — написав Асєєв.

Журналіста з перемогою привітало посольство Німеччини в Україні.

  • Асєєв випустив книгу «Світлий Шлях. Історія одного концтабору» після повернення з полону бойовиків «ДНР». Після початку бойових дій на Донбасі він писав репортажі із окупованих територій для українських ЗМІ. У 2017 році його затримали за звинуваченням у шпигунстві та засудили до 15 років вʼязниці. Йому довелося відсидіти у вʼязниці «Ізоляція» — це концтабір «МДБ ДНР». У 2019 році Асєєв вийшов на волю в рамках обміну полоненими між Україною та Росією.
  • У березні 2021 року Асєєв став лауреатом Шевченківської премії.