В Україні оголосили лауреатів Шевченківської премії. Хто її отримав

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Комітет Національної премії України імені Тараса Шевченка оголосив лауреатів цієї нагороди у 2021 році.

Про це пише «Суспільне».

Шевченківську премію видають за досягнення у галузі культури. У номінації «Публіцистика та журналістика» перемогу здобув журналіст та колишній полонений бойовиків Станіслав Асєєв із книгою «В ізоляції». У ній Асєєв розповідає про своє життя в полоні у в’язниці «Ізоляція» на території окупованої Донецької області.

У номінації «Кіномистецтво» переміг фільм «Атлантида» режисера Валентина Васяновича. Ця кінострічка розповідає про життя Донбасу після повернення до України. Події фільму розгортаються в 2025 році.

Лауреатом Шевченківської премії у номінації «Візуальне мистецтво» став художник Борис Михайлов зі своїм проєктом «Випробування смертю». У ньому він розповідає про трансформацію світу. Сам проєкт складається із багатьох масштабних фотографій, які нібито не мають нічого спільного.

У номінації «Література» перемогла письменниця Оксана Луцишина зі своїм романом «Іван і Феба». Лауреатом у категорії «Музичне мистецтво» стало агентство «Ухо» із циклом «Архітектура голосу», а у номінації «Театральне мистецтво» перемогли Сергій Маслобойщиков, Наталія Рудюк і Олександр Бегма за виставу Verba, яку поставили за мотивами драми Лесі Українки «Лісова пісня».

Офіційна церемонія нагородження відбудеться у травні у Каневі.

  • Шевченківська премія є найвищою державною нагородою в галузі культури і вручається в шести номінаціях. Претенденти на премію проходять кілька етапів відбору.