Байден назвав «великою помилкою» відсутність Сі Цзіньпіна та Путіна на кліматичному саміті. Китай відповів

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Президент США Джо Байден розкритикував лідерів Китаю та Росії за те, що вони не зʼявилися на кліматичний саміт COP26 у Глазго.

Про це повідомляє ВВС.

Байден наголосив, що «клімат — це величезна проблема для людства», тому відсутність Сі Цзіньпіна у Глазго стала «великою помилкою Китаю».

«Той факт, що Китай намагається затвердити нову роль у світі як світового лідера, нічого не означає, якщо країна не бере участі в такій важливій для світу конференції», — сказав глава Білого дому.

Він додав, що Росія постійно стикається з лісовими пожежами, коли горить тайга, а їх президент «завжди мовчить» з цього приводу.

У відповідь на обурення Байдена представник Китаю при ООН Чжан Цзюнь зазначив, що вирішення проблем з кліматичними змінами це прерогатива дій, а не гасел.

«Реагування на зміну клімату вимагає незламної рішучості та послідовних дій, а не порожніх гасел, які не впливають на політику», — написав він.

Цзюнь сказав, що Китай уже оголосив про свій план дій та політичні цілі, нагадавши, що на відміну від Сполучених Штатів ніколи не виходив з Паризької угоди щодо клімату.

За підсумками цьогорічного саміту саме Китай, Росія та Індія, які також входять до пʼятірки найбільших емітентів метану, не підписали зобовʼязання скоротити викиди потужного парникового газу метану на 30% до 2030 року.

  • Лідери понад 100 країн світу на кліматичному саміті COP-26 у Глазго пообіцяли припинити вирубування лісів до 2030 року та виділити близько $20 мільярдів державних і приватних коштів для інвестицій у захист й відновлення лісів.
  • Україна має намір скоротити викиди парникових газів на 65% до 2030 року, а не пізніше 2060 року досягти кліматичної нейтральності. США та ЄС раніше обіцяли досягти кліматичної нейтральності до 2050 року.