Кіберполіція знайшла розробника фейкової «Дії». Міністр цифрової трансформації пропонує відправити його на виправні роботи

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Кіберполіція знайшла розробника фейкового додатка «Дія», який дозволяв самостійно створювати та редагувати електронні документи. Ним виявився 21-річний хлопець із Запорізької області.

Про це пише пресслужба Кіберполіції.

«Зловмисник самотужки розробив застосунок для смартфонів, який за дизайном був ідентичним із державним застосунком «Дія». У фейковій програмі користувачам надавалася можливість створити собі будь-який документ із представлених в офіційному програмному забезпеченні. Зокрема, користувачі могли змінити свій вік, додати будь-яке фото або підробити сертифікат про вакцинацію від Covid-19», — розповіли правоохоронці.

Фейковий додаток він продавав в інтернеті за 100 гривень. Тепер поліцейські працюють над блокуванням поширення цього додатка, а також встановлюють осіб, які його придбали.

Проти хлопця порушили справу за ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу компʼютерів, автоматизованих систем, компʼютерних мереж чи мереж електрозвʼязку) ККУ. Йому загрожує до шести років позбавлення волі.

Натомість міністр цифрової трансформації Михайло Федоров пропонує відправити хлопця на виправні роботи.

«Пропоную хлопця направити на виправні роботи в IT без персональних даних та інших сенситивних речей», — зазначив він.

  • 25 жовтня в інтернеті почали поширювати на продаж фейковий додаток «Дія», в якому можна згенерувати будь-які електронні документи. У Мінцифри нагадали, що за це передбачена кримінальна відповідальність, а самі документи не є дійсними.