Амстердамський суд ухвалив передати «скіфське золото» Україні

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Апеляційний суд Амстердаму після 7 років розгляду ухвалив передати Україні «скіфське золото» з окупованих кримських музеїв. Відповідне рішення суд ухвалив у вівторок, 26 жовтня, цитує Укрінформ з посиланням на кореспондента в залі суду.

Рішення ще можна оскаржити у Верховному суді Нідерландів. Музей Алларда Пірсона продовжить зберігати експонати у себе до остаточного рішення про їхню приналежність.

Президент України Володимир Зеленський відреагував на це рішення так: «Ми завжди повертаємо своє. Спочатку повернемо «скіфське золото», а потім і Крим».

Згодом суд опублікував текст рішення. У ньому йдеться, що музейні експонати будуть передані до Державного історичного музею України в Києві «до стабілізації ситуації в Криму» — це тимчасовий захід. Своє рішення суд мотивував захистом культурної спадщини України. Також наголошується, що культурні інтереси держави переважають інтереси кримських музеїв.

У 2014 році понад дві тисячі експонатів вивезли з музеїв Криму на виставку в Амстердам. Після окупації Криму Росія та Україна сперечалися про приналежність колекції. У колекції більше ніж 2 тисячі експонатів загальною вартістю понад мільйон євро. Після завершення експозиції 19 об’єктів, серед яких легендарні золоті меч і щит, повернулися до Музею історичних коштовностей у Києві. Решта ж зібрання — 565 музейних предметів та 2 111 одиниць зберігання, загальна вартість яких становить майже €1,5 мільйона, — стала предметом суперечки.

Київ на суді наголошував, що за українським законодавством усі музейні експонати перебувають у власності держави, а музеї є лише тимчасовими розпорядниками. Як пише BBC, на боці України була і конвенція ЮНЕСКО від 1970 року, згідно з якою кожна суверенна держава має право вивозити або не вивозити, забороняти відчуження та повертати з виставок будь-які культурні цінності, якщо вважає такі дії незаконними.

  • Улітку 2014 року в музеї Алларда Пірсона в Амстердамі демонструвалася виставка «Крим: золотий острів у Чорному морі», в якій були експонати із чотирьох музеїв Криму (Центральний музей Тавриди, Керченський історико-культурний заповідник, Національний заповідник «Херсонес Таврійський» і Бахчисарайський історико-культурний заповідник). Через окупацію Криму експозицію не повернули на півострів.
  • 14 грудня 2016 року Окружний суд Амстердаму ухвалив рішення про те, що експонати кримських музеїв повинні бути повернуті в Україну. Рішення винесли на підставі конвенції ЮНЕСКО.
  • 28 березня 2017 року Апеляційний суд Амстердаму отримав від окупаційної влади Криму апеляцію на це рішення суду. Там вважають, що «скіфське золото» має зберігатися на окупованому півострові. У жовтні 2020 року Апеляційний суд в Амстердамі задовольнив прохання України відвести суддю через його звʼязки з адвокатами кримських музеїв, що може свідчити про упередженість під час розгляду справи.