Справа про «скіфське золото»: Україна домоглася відводу судді Апеляційного суду Амстердаму

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Справа про «скіфське золото»: Україна домоглася відводу судді Апеляційного суду Амстердаму

Wikimedia Commons

Апеляційний суд Амстердаму задовольнив клопотання України про відвід судді у справі про «скіфське золото».

Про це на онлайн-брифінгу повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

За словами міністра, суд ще не вирішив, коли відбудеться нове засідання у цій справі, але МЗС продовжить працювати над тим, щоб справа просувалася якомога швидше.

Як повідомляє Укрінформ, через пандемію коронавірусу своє рішення суд оголосив у письмовому вигляді, без публічних слухань. Українській стороні вдалося довести звʼязки головуючого судді Ораньє з адвокатами кримських музеїв, що може свідчити про його упередженість при розгляді справи.

Справа про «скіфське золото»

Улітку 2014 року в музеї Алларда Пірсона в Амстердамі демонструвалася виставка «Крим: золото і таємниці Чорного моря», яка налічувала понад 500 експонатів з декількох музеїв Криму. Через анексію Криму Росією експозицію не повернули на півострів.

14 грудня 2016 року Окружний суд Амстердаму ухвалив рішення про те, що експонати кримських музеїв повинні бути повернуті в Україну. Рішення винесли на підставі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою художні цінності повинні бути повернуті суверенній державі, що надала їх для тимчасової експозиції.

28 березня 2017 року Апеляційний суд Амстердаму отримав від окупаційної влади Криму апеляцію на це рішення суду. Там вважають, що «скіфське золото» має зберігатися на окупованому півострові.

  • У вересні 2019 року Україна заявила відвід судді Апеляційного суду Амстердаму, який розглядає справу про повернення музейної колекції «Крим. Золотий острів у Чорному морі» на територію України.