Ощадбанк оскаржив скасування виплати Росією $1,3 мільярда збитків за Крим

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Державний Ощадбанк оскаржив у касаційному суді Франції рішення Апеляційного суду Парижу, який скасував рішення інвестиційного арбітражу за позовом до Росії щодо відшкодування $1,3 мільярда збитків від окупації Криму.

Про це повідомляє пресслужба банку.

У березні 2021 року Апеляційний суд ухвалив, що арбітраж не має юрисдикції у зазначеній справі.

«Розгляд справи щодо отримання справедливої компенсації за експропрійовані Російською Федерацією активи Ощадбанку в окупованому Криму постійно перебуває в центрі уваги керівництва банку. Попри складний перебіг і безпрецедентний характер цієї справи, Ощадбанк використовуватиме всі наявні можливості для повного задоволення своїх справедливих вимог», — заявив голова правління банку Сергій Наумов.

  • 26 листопада 2018 року Арбітражний трибунал у Парижі ухвалив рішення задовольнити вимогу Ощадбанку щодо компенсації збитків Росією. Сума відшкодування мала становити $1,1 мільярда плюс відсотки (загалом $1,3 мільярда).
  • Росія оскаржила це рішення в національному суді за місцем проведення арбітражу — у Парижі. Суд підтримав одну з претензій росіян і на підставі цього скасував рішення Арбітражного трибуналу.
  • Таке рішення суд ухвалив через те, що договір про захист інвестицій, у рамках якого позивалась українська сторона, поширюється на інвестиції з 1 січня 1992 року. А Ощадбанк почав функціонувати у Криму раніше — одразу після розвалу СРСР.
  • Ощадбанк вважає рішення помилковим і таким, що суперечить прецедентній практиці як у Франції, так і в інших європейських країнах.