Суд у Парижі скасував рішення про виплату Росією $1,3 мільярда за кримські активи Ощадбанку

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Суд у Парижі скасував рішення про виплату Росією $1,3 мільярда за кримські активи Ощадбанку

УНІАН

Апеляційний суд Парижу скасував рішення інвестиційного арбітражу за позовом Ощадбанку до Росії про відшкодування $1,3 мільярда збитків.

Відповідне рішення суд ухвалив 30 березня, повідомляє «Європейська правда».

26 листопада 2018 року Арбітражний трибунал у Парижі ухвалив рішення задовольнити вимогу Ощадбанку щодо компенсації збитків, завданих внаслідок протиправної анексії Криму Росією. Сума відшкодування мала становити $1,1 мільярда плюс відсотки (загалом $1,3 мільярда).

Росія оскаржила це рішення в національному суді за місцем проведення арбітражу — у Парижі. Суд підтримав одну з претензій росіян і на підставі цього скасував рішення Арбітражного трибуналу.

Таке рішення суд ухвалив через те, що договір про захист інвестицій, в рамках якого позивалась українська сторона, поширюється на інвестиції з 1 січня 1992 року. А Ощадбанк почав функціонувати у Криму раніше — одразу після розвалу СРСР.

В Ощадбанку вже заявили, що мають намір оскаржити це рішення у французькому касаційному суді.

«Ощадбанк вважає таке рішення апеляційного суду з точки зору права помилковим і таким, що суперечить сформованій прецедентній практиці як у Франції, так і в інших європейських країнах. [...] Ми впевнені, що в наступній інстанції рішення буде скасовано, а рішення Міжнародного трибуналу від 26 листопада 2018 року про відшкодування Росією збитків, викликаних анексією Криму, на користь Ощадбанку залишиться в силі», — йдеться в заяві банку, яку цитує Інтерфакс-Україна.