Учені: Перелітні птахи стали проводити значно більше часу в холодних краях, а невдовзі можуть припинити зимову міграцію

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Багато перелітних птахів почали значно більше часу проводити в холодних краях замість перельоту на південь. Учені пов’язують це з можливою зміною клімату.

Про це йдеться в дослідженні вчених Даремського університету, пише BBC.

За даними дослідження, деякі транссахарські птахи проводять у Європі в середньому на 60 днів більше, аніж раніше.

Учені проаналізували дані орнітологів з Гамбії та Гібралтару за останні 50 років. У дослідженні вони вивчали такі види, як солов’ї, вівчарики весняні та трясогузки.

Раніше вчені вважали, що сезонна міграція птахів пов’язана з тривалістю сонячного дня, але тепер є гіпотези, що птахи приймають «тонші рішення» щодо міграції, реагуючи на різні фактори, зокрема зміну клімату та доступне харчування.

«Якщо тенденції, які ми побачили в цьому дослідженні, збережуться, ми можемо побачити, що з часом деякі птахи взагалі не будуть проводити час в Африці на південь від Сахари, а замість цього проводитимуть цілий рік у межах Європи», — сказав провідний автор дослідження Кіран Лоуренс.

За його словами, якщо птахи припинять міграцію, восени та взимку в Європі може значно посилитися конкуренція за їжу серед тварин.

  • У Північній Америці за останні 50 років різко скоротилася популяція птахів — майже на 29%. У Канаді та США кількість птахів зменшилася на майже 3 мільярди особин. Серед загиблих переважають горобці, ластівки, зяблики та інші типи пернатих, які можуть мешкати в містах. Дослідники зазначають, що основною причиною зникнення є втрата середовища існування, зокрема через інтенсивний розвиток сільського господарства й урбанізацію.