Єгипет планує до кінця року відкрити нову столицю та оголосив конкурс на назву для неї

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Єгипет планує до кінця 2021 року відкрити нову адміністративну столицю країни та запропонував разом обрати назву й айдентику для неї. Про це повідомляє єгипетське видання Ahram.

Державний інженерний орган, який реалізовує проєкт нової столиці, пропонує надсилати свої пропозиції щодо назви та слогана для нової столиці, а також інноваційного логотипу і візуальної ідентичності. Візуальна айдентика нової столиці повинна «відбивати бачення держави щодо створення нових розумних міст і розвитку суспільства за допомогою науки, мистецтва, інновацій, сталого розвитку та сучасних технологій».

Громадяни можуть подати свої пропозиції сюди до 18 листопада. Комітет експертів, інтелектуалів і письменників розсортує і вивчить пропозиції. Ось сайт із проєктом нової столиці.

The Capital Egypt / Facebook

Нове місто почали будувати у 2016 році. Воно розтошоване на площі понад 714 квадратних кілометрів на 40 км на схід від Каїру. Майбутня столиця розрахована на проживання 6,5 мільйона людей та розміщення там усіх міністерств, парламенту, урядових установ і всіх служб.

Зазначимо, що в історії Єгипту столицю переносять в інше місце вже не вперше. Каїр став столицею країни у 969 році. У 2019 році видання The Economist писало про дві причини перенести столицю цього разу. Перша — розвантажити Каїр (шостий за величиною мегаполіс у світі, зараз там живуть 22 мільйони людей), друга — ізолювати державні установи від великого скупчення населення, щоб уникнути протестів і демонстрацій, як це було у 2011 році в Каїрі.