«Годують тричі на тиждень». В ТКГ заявили, що бойовики вимагають від полонених кошти за своє «утримання»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

У Тристоронній контактній групі заявили, що бойовики вимагають з незаконно увʼязнених українців кошти за своє «утримання» на окупованому Донбасі.

Про це повідомив член української делегації в ТКГ Сергій Гармаш.

«Тюремники ОРДЛО пішли по беззаконню. З Донецька повідомляють: з незаконно утримуваних у місцях позбавлення волі заручників вимагають гроші «за проживання»: вугілля, дрова, їжу», — написав Гармаш.

За його словами, бойовики вимагають від родичів увʼязнених, аби ті перераховували гроші на банківські карти для їх утримання. Тим, хто відмовляється, створюють нестерпні умови перебування у вʼязниці, наприклад, переводять на триразове харчування. «У сенсі, годують тричі на тиждень», — уточнив член делегації.

Він також зазначив, що в тюрмах «ЛДНР» не лікують хворих на коронавірус. «Точніше «лікують» стрептоцидом. В’язню 70 років — двостороннє запалення легенів — жодного реального лікування. Це просто повільне умисне вбивство», — наполягає Гармаш.

Представник української ТКГ зазначив, що кілька тижнів тому в тюрмах «ЛДНР» бойовики запровадили так званий «карантин», через який скасовані всі побачення, заборонено передавати продукти, ліки, маски та воду.

«Доступу Міжнародного Червоного Хреста, як і раніше, немає, хоча Росія брала на себе таке зобовʼязання в Парижі на Н-4 два роки тому», — додав він.

  • Президент України Володимир Зеленський 22 вересня в Нью-Йорку зустрівся з генсекретарем ООН Антоніу Гутеррешем і передав йому список із майже 450 українців, утримуваних на тимчасово окупованих територіях і в Росії, попросивши посприяти у звільненні ув’язнених.